-
Locatie:BAC ART LAB, Vital Decosterstraat 102 (hangar)
-
Toegankelijkheid:Deze locatie is toegankelijk voor personen met een rolstoel.
Iconisch pionierswerk uit 1970 promoveerde de luidspreker tot muziekinstrument en is na een halve eeuw nog altijd even beklijvend.

De Nederlandse componist Dick Raaijmakers wordt algemeen gezien als een pionier in de elektronische muziek en geluidskunst. Eind jaren zestig lanceerde hij het principe van de ‘ideofoon’: een luidspreker die niet zomaar een passieve doorgever is van opgenomen muziek, maar ook zelf geluid kan maken. Dit bereikte hij door de ‘input’ van de luidspreker aan te sluiten op de ‘output’, waardoor kortsluiting ontstaat. Zo promoveerde Raaijmakers de luidspreker tot een echt instrument. De eerste in deze reeks was Ideofoon I, gebouwd tussen 1967 en 1970, waarna nog twee Ideofonen volgden. De installatie bestaat uit zesendertig identieke luidsprekers, elk verbonden met een glazen buis waarin een stalen balletje kan stuiteren. De luidsprekers zijn gemonteerd als een raster in een chromen behuizing die langzaam draait, van verticaal (rustpositie) naar horizontaal (hoogtepunt) en weer terug.
Let op: Vanwege de fragiliteit van het kunstwerk zal Ideofoon I slechts om de 30 minuten klinken, in een korte cyclus van enkele minuten: om 14:30, 15:00, 15:30, 16:00, 16:30, 17:00, 17:30, 18:00 en 18:30. Wees dus op tijd of wacht even op een nieuwe cyclus.

Aan het einde van de negentiende eeuw trok de Leuvense architect Augustin Van Arenberg een indrukwekkend nieuw laboratoriumgebouw op voor de universiteit, het Instituut voor Bacteriologie. Om in het gebouw geneeskundige serums te kunnen ontwikkelen, waren er dieren nodig. Daarom bevonden er zich aan de achterzijde paardenstallen, hondenkennels en andere dierenverbljiven. In de jaren 1950 verhuisde het bacteriologisch onderzoek van de universiteit naar het Rega Instituut in de Minderbroedersstraat. Het Instituut voor Bacteriologie kreeg daarop meermaals een nieuwe invulling. Sinds 2016 is het gebouw in gebruik als broedplaats voor de hedendaagse kunsten aan KU Leuven, eerst onder de naam ‘BAC-atelier’, vandaag als ‘BAC ART LAB’.
Tekst: Liesbet Nys (KU Leuven)
1967 – 1970
➤ Restauratie: LI-MA — Living Media Art
➤ Collectie: Kunstmuseum Den Haag
➤ Met dank aan: Bram Vreven