-
Locatie:Sint-Agnesschool, Kapucijnenvoer (achterkant Anatomisch Theater)
-
Toegankelijkheid:Deze locatie is toegankelijk voor personen met een rolstoel.
Een koor van gemotoriseerde instrumenten, geïnspireerd door de ‘bromtol’, zoemt door de afgebladderde klaslokalen van een leegstaande school.

Een oude bromtol die Mariska de Groot op een rommelmarkt vond, vormde het begin van een geluidsinstallatie. De Haagse kunstenaar was meteen gefascineerd door dit kleurrijke kinderspeelgoed, dat zoemende harmonieën met drie akkoorden maakt door een systeem van lucht en rieten. De Groot dook in de geschiedenis en mechaniek van die ingenieuze tollen, wat haar inspireerde tot het bouwen van eigen gemotoriseerde instrumenten. Door hun houten omhulsel blijft het inwendige mechanisme van de hangende sculpturen een mysterie. Maar de harmonium-achtige harmonieën en de akoestische fenomenen, zoals interferenties en beatings, omhullen de luisteraar in een hypnotiserend klankbad.

Het Sint-Agnesgebouw, dat er al een hele tijd verlaten bijligt, verrees in de jaren 1920 naar een ontwerp van stadsarchitect Eugène Frische. Het was een uitbreiding van de stedelijke meisjesschool die Frisches voorganger Edouard Lavergne in 1874 – 1875 aan de Kapucijnenvoer had gebouwd. Aanvankelijk lag op de plek van de meisjesschool de eerste botanische tuin van Leuven, bedoeld voor het onderwijs aan de geneeskundestudenten. In de jaren 1820 kwam er een nieuwe kruidtuin aan de overkant van de Kapucijnenvoer. De universiteit kreeg in de tweede helft van de jaren 1950 de schoolgebouwen in haar bezit en stelde ze ter beschikking van het Sint-Elisabethinstituut voor Verpleegkunde en – later – van het Departement Verpleeg- en Vroedkunde van de Katholieke Hogeschool Leuven. Sinds 2008 staat het Sint-Agnesgebouw grotendeels leeg, al vonden er wel af en toe nog evenementen plaats, in 2016 bijvoorbeeld het kunstparcours Ithaka van de Leuvense studenten.
Tekst: Liesbet Nys (KU Leuven)
2021
➤ Commissie: OYFO Kunst & Techniek, Hengelo (NL)
➤ Productie & advies: Bram Vreven