-
Locatie:STUK Ateliers, Schapenstraat 35
-
Toegankelijkheid:Deze locatie is niet toegankelijk voor personen met een rolstoel.
Twee kinetische sculpturen met microfoons, cementblokken en gravel laten je op een fysieke manier het fenomeen ‘tijd’ ervaren.

Volgens de filosoof Edmund Husserl ervaren we als mens ‘tijd’ op twee manieren: enerzijds vloeiend en anderzijds gearticuleerd, met vaste tijdstippen. De Canadese kunstenaar Adam Basanta onderzoekt beide noties van tijd in twee rauwe, kinetische sculpturen. In de eerste ruimte klinkt A Large Inscription, waarin een microfoon langzaam sleept over een cirkel van gravel. Dit continue, schurende geluid wordt af en toe doorbroken door een luide knal in de tweede ruimte. Daar laat Basanta in zijn werk A Great Noise op vaste tijdstippen een microfoon in een cementblok optillen en luid neervallen op een sokkel. De werken refereren aan de mythische figuur Sisyphus, die door de Goden gedoemd is om eeuwig een rots de berg op te duwen, te zien hoe deze weer naar beneden rolt en opnieuw te beginnen. Beide werken hebben geen begin en einde, maar zijn eindeloos en laten tegelijk hun sporen na, net als de tijd.
Opgelet! Het werk A Great Noise (in de tweede ruimte) is erg luid. Hou afstand, zeker met kinderen, en raak het werk absoluut niet aan.

Sinds 2002 huist kunstencentrum STUK in een gebouw in de Naamsestraat dat destijds het Arenberginstituut werd genoemd. Dit eclectische gebouw, ontworpen door architect Vincent Lenertz, kwam er door toedoen van hertog Engelbert Marie van Arenberg en zijn moeder Maria Eleonora van Arenberg. In 1907 schonken zij aan de Leuvense universiteit een aanzienlijk geldbedrag om een nieuw gebouw op te trekken voor het onderwijs en onderzoek in de scheikunde. De inwijding van dit gebouw vond plaats op 9 mei 1909, toen ook de vijfenzeventigste verjaardag van de heropgerichte Katholieke Universiteit werd gevierd. Het gebouw was op dat moment nog niet helemaal klaar. Pas na de Eerste Wereldoorlog konden de laboratoria en leslokalen in gebruik worden genomen. Toen de scheikundigen aan het einde van de jaren 1970 allemaal naar de wetenschapscampus in Heverlee waren verhuisd, begon de zoektocht naar een nieuwe bestemming voor het gebouw. Na een grondige verbouwing tussen 1999 en 2002 door de Nederlandse architect Willem Jan Neutelings nam kunstencentrum STUK er zijn intrek. Intussen heeft het complex al een tweede grondige renovatie achter de rug (2021−2023).
Tekst: Liesbet Nys (KU Leuven)
2019
➤ Materiaal: Mixed-media installatie. Variabele afmetingen. Microfoons, mic statief, versterkers, gravel, cement, kabels, staal, motoren, elektronica.
➤ Met de steun van Canada Council for the Arts
