-
Locatie:STUK Binnenplein, Naamsestraat 96
-
Toegankelijkheid:Deze locatie is toegankelijk voor personen met een rolstoel.
Een web van AI-gestuurde ceremoniële belletjes transformeert het binnenplein van STUK in een plek voor ontmoeting en empathisch luisteren.

Dhvāni betekent ‘resonantie’ in het Sanskriet. Resonanties tussen klinkende voorwerpen en tussen mensen zijn het vertrekpunt voor deze installatie van de in India geboren kunstenaar en denker Budhaditya Chattopadhyay. Op het binnenplein van STUK is een web gespannen met honderden Indische ceremoniële belletjes en andere instrumenten, zoals wind chimes en ghungroos. Dit klinkende netwerk reageert via een zelfgebouwd systeem van artificiële intelligentie op menselijke aanwezigheid: voetstappen, stemmen, handgeklap. Via machine learning wordt het systeem tijdens de zes weken van Hear Here steeds slimmer en ontstaat er een bovenmenselijk resonerend organisme. Op die manier verbindt Chattopadhyay eeuwenoude muzikale tradities met hedendaagse technologieën en nodigt hij bezoekers uit om empatisch te luisteren en buiten hun oordelende ‘ego’ te treden.

Sinds 2002 huist kunstencentrum STUK in een gebouw in de Naamsestraat dat destijds het Arenberginstituut werd genoemd. Dit eclectische gebouw, ontworpen door architect Vincent Lenertz, kwam er door toedoen van hertog Engelbert Marie van Arenberg en zijn moeder Maria Eleonora van Arenberg. In 1907 schonken zij aan de Leuvense universiteit een aanzienlijk geldbedrag om een nieuw gebouw op te trekken voor het onderwijs en onderzoek in de scheikunde. De inwijding van dit gebouw vond plaats op 9 mei 1909, toen ook de vijfenzeventigste verjaardag van de heropgerichte Katholieke Universiteit werd gevierd. Het gebouw was op dat moment nog niet helemaal klaar. Pas na de Eerste Wereldoorlog konden de laboratoria en leslokalen in gebruik worden genomen. Toen de scheikundigen aan het einde van de jaren 1970 allemaal naar de wetenschapscampus in Heverlee waren verhuisd, begon de zoektocht naar een nieuwe bestemming voor het gebouw. Na een grondige verbouwing tussen 1999 en 2002 door de Nederlandse architect Willem Jan Neutelings nam kunstencentrum STUK er zijn intrek. Intussen heeft het complex al een tweede grondige renovatie achter de rug (2021−2023).
Tekst: Liesbet Nys (KU Leuven)
2020-doorlopend
→ Co-productie: STUK & Overtoon
→ Premiere: EXPERIMENTA Arts & Sciences Biennale 2020, Atelier Arts Sciences, Grenoble, Frankrijk
→ Technische ondersteuning: Parag K. Mital (Google AMI grant), Tobias Lintl, Christoph Kummerer, Subhadeep Biswas & Akash Sharma